Suszenie od wieków jest jedną z najpopularniejszych i najlepszych metod na konserwację żywności. Dzięki suszarkom do żywności zyskujemy nie tylko pieniądze, ale też zdrowe i naturalne produkty. Zakup suszarki do owoców czy grzybów znacząco przyśpieszy przygotowanie produktów na domowe przetwory. Sprawdź na co zwracać uwagę przy wyborze suszarki do żywności.
Działanie suszarek do żywności
Działanie suszarki do żywności z pozoru nie różni się niczym od zwykłej suszarki do włosów. Grzałka ogrzewająca powietrze znajduje się zazwyczaj na dole suszarki, następnie niewielki wentylator rozprowadza gorące powietrze po całej objętości suszarki. Taki sposób działania zapewnia stałą temperaturę w całej suszarce.
Warto również wiedzieć, że suszona żywność zachowuje 99% wartości odżywczych, a jednocześnie zawiera zdecydowanie więcej witamin niż w takiej samej ilości świeże produkty.
Polecane modele suszarek do żywności
Parametry techniczne suszarek do owoców i warzyw
Suszarki do żywności to proste urządzenia w działaniu, co znacząco ułatwia wybór odpowiedniego sprzętu. Do najważniejszych parametrów należy zaliczyć moc lub zakres mocy (w przypadku gdy mamy do czynienia z suszarką z regulacją temperatury), ilość tac oraz pobór prądu.
Jaką suszarkę wybrać? Na co zwracać uwagę przy zakupie?
Najsłabsze urządzenia posiadają moc mniej więcej 100W, jednak do najpopularniejszych suszarek należą te o mocy od 250 W do 400 W. W teorii mocna suszarka przyśpiesza proces suszenia. Grzałka oraz wentylator pracują na wysokich obrotach co znacząco wpływa na tempo suszenia. Pamiętajmy jednak, że aby zachować maksimum wartości odżywczych, proces suszenia nie powinien przebiegać gwałtownie. Istotnym parametrem może okazać się regulacja mocy i temperatury w suszarce do żywności.
Warto również zwrócić uwagę na ilość tac. Niezbędne minimum to 4 piętra – pozwoli to na optymalne wykorzystanie mocy urządzenia i jednocześnie zapewni wystarczającą ilość miejsca na suszoną żywność.
Jak używać suszarkę do żywności? Co i jak suszyć?
Proces suszenia należy rozpocząć od dokładnego umycia produktów przeznaczonych do suszenia. Następnie produkty należy pokroić – najlepiej w plastry – tak aby zajmowały jak najmniej powierzchni. Przyśpieszymy w ten sposób proces suszenia oraz zaoszczędzimy parę groszy przy płatności za prąd. W trakcie użytkowania suszarki należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości między poziomami.